Terhesség 9-10. hete

Az embrió

A 9. hét végére már 2,3 cm is lehet embriónk. Karjai, lábai tovább nőnek lassan kivehető a kar könyök alatti szakasza is. A genitáliák is fejlődésnek indulnak, de ekkor még nem lehet megállapítani leendő gyermekünk nemét. Megindul a nyelvfejlődése. A belek hossza nő, és kialakul a végbélnyílás is. Megkezdődik az izmok ízületek, csontok fejlődése.

Amit a kismama érez:

Ha eddig még nem tapasztalta, most megjelenhet a fáradékonyság. A kismamának nehezére eshet reggelente felkelni, napközben is könnyebben elálmosodik. Aki eddig kávézott (napi 4-5 adag) az pici kávét most is fogyaszthat, de kevesebbet, vagy gyengébbet, hiszen a koffein nincs jó hatással a kicsire. Ha kétségünk támad, kérdezzük meg orvosunkat, vagy védőnőnket.

A 9. héten esedékes az első vérvétel. A laborvizsgálatokra jelenleg a háziorvosunk adja a beutalókat. Amennyiben úgynevezett kombinált tesztet szeretnénk, úgy a kilencedik héten kell felkeresnünk az erre a célra létrehozott központot. (A kombinált tesztről külön cikkben írok)

Az embrió:

A 10. héten három centiméteres az embrió, és kb 4 gramm a súlya. Néha nagyokat csuklik, és erőteljesen tud rúgni, bár ezt még az édesanya számára nem érezhető. Létfontosságú szervei kifejlődtek, és működnek, feje szinte fele akkora, mint egész teste. Az agy óriási fejlődésnek indul. 250.000 idegsejt alakul ki percenként a kicsi agyában. Ha kisfiú fejlődik, akkor heréi megkezdik a tesztoszteron termelését.  A 10. hét befejeztével már magzatról beszélünk.

Amit a kismama érez:

Különösen figyelni kell a fogápolásra, hiszen az embrió elvonja a kalcium egy részét az édesanyától. A B, C, D vitamin pótlása sokat segíthet fogaink épségének megőrzésében. Ha sokat hányt a kismama a savas hatás is meggyengítheti a fogzománcot. Ebben a szakaszban nehéz elviselni, ha a szánkban matatnak, mégis érdemes (és pár héten belül kell is) felkeresni fogorvosunkat, hogy ellenőrizze fogazatunkat, és kellő tanácsokkal tudjon ellátni minket.

A várandós sorozatom szakmai részét Gilicze Veronika szülésznő felügyeli, aki tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi karán végezte. Jelenleg a soproni Erzsébet Oktatókórház szülésznője.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek