Terhesség 11-12.hete

A magzat:

A 11. héten teljesen kifejlődnek a hangszálak. A kéz és bábujjak már teljesen elválnak egymástól. Hossza 4,1 cm. A külső nemi szervek a hét végére kialakulnak, a kisfiúknál hímvessző, a kislányoknál csikló, és nagyajkak fejlődnek a genitáliák bimbójából.

Amit a kismama érez:

Lassan visszafejlődik a sárgatest, és a szikhólyag, mely eddig a magzat táplálásáért volt felelős. Ez nagy megkönnyebbüléssel jár azok számára, akik a wc kagylót sűrűbben ölelgették, mint azt szerették volna. A méhlepény megérik erre a feladatra, és a terhesség végéig felel a magzat tápanyag felvételéért.

Aki szeret ülő fürdőt venni, figyeljen arra, hogy se túl meleg, se túl hideg ne legyen a víz, és szerencsésebb, ha nem tart túl sokáig a vízben való üldögélés. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg orvosunkat.

A magzat:

A 12 hetes magzat kb 14 grammot nyom,és 5,4 cm hosszú. A szemek, melyek a fej oldalán kezdtek fejlődni, közelíteni kezdenek egymáshoz. A szemhéj kb. a 26. hétig zárva van, hogy védje a retinát. Az agyban a rengeteg idegsejt kapcsolódási pontokat találnak (szinapszisok), idegi kapcsolatok jönnek létre. Bizonyos reflexek már megfigyelhetők. Ha a tenyeréhez érnénk, összezárná az ujjait. Egyre többet mozog, ujjait olykor szopja.

Amit a kismama érez:

Ezekben a hetekben gyakori a „kívánósság” . A furcsa, olykor bizarr ételpárosításoknak nem feltétlenül kell eleget tenni, de mindenképpen örvendetes, hogy újra jól esnek az ételek, örömet okoz egy-egy étkezés. Nem utolsó sorban a főzés is könnyebbé válik a várandós nő életében.

A magzatvédő vitaminokat a 12. hétig mindenképp érdemes szedni, beszéljük meg orvosunkkal, hogy mit javasol a következő hetekre.

Elérkezett a 12 hetes ultrahang ideje, amelynek külön bejegyzést szentelek.

A várandós sorozatom szakmai részét Gilicze Veronika szülésznő felügyeli, aki tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi karán végezte. Jelenleg a soproni Erzsébet Oktatókórház szülésznője.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek