Tekerés-bicikli

Ha jóidő, testmozgás, kirándulás, akkor kerékpár. Ellátogattam a közeli bicikli boltba, ahol a két férfi eladó igazi kerékpár guru. Mindent tudnak! Mi volt régen, milyen a gyártás most, mik az alapanyagok, hány fajta kiegészítő tartozék létezik.

Kértem őket, hogy négy kategóriában mutassanak nekem kerékpárokat, és ha lehet, magyar legyen. Csepel! Hozzászólásban mehet: akinek Csepel volt az első, hogy jupiiiiiiiii J Aki szeret biciklizni, írja, hogy juhéééééé, akire stimmel mindkettő, írja, hogy bicóóóóóóóóóóó laugh

A képeken láthatjátok, hogy az egyik alacsony vázas bevásárláshoz, városon belüli közlekedéshez megfelelő, kényelmes, „alap kerékpár” Budapest névre hallgat. Ettől kicsit komolyabb a másik piros, néhány sebességet váltani képes, már hosszabb távra is szuper. Mondjuk ki lehet váltani vele a busz közlekedést  5-6 km-res távolságról, de még mindig „klasszikus” bicikli érzésünk van. Ez a két piros, acél (ötvözet) vázas kerékpárok, de nem nehezek, kb 20 kg-ot nyomnak.

    

A fehér szépség már egy sportolásra alkalmas kerékpár, szintén Csepel gyártmány, ennek a váltója már innovatív kialakítású felfelé, és lefelé külön kapcsolóval lehet váltani. Alumínium ötvözetből készült, agydinamós változat, ami sokkal kényelmesebbé, és hatékonyabbá teszi a világítást, ami prizmával egybeépített lámpa. (erőteljesebb).

Mindannyian tudjuk, hogy a csengő, első-hátsó lámpa kötelező, és a kerékpárnak is megfelelő műszaki állapotban kell lenni közúton, mint az autóknak. Minden gyártó vállal garanciát. A Csepel például 60 napra, aztán ha visszaviszed 2000 ft-ért még 1 évre meghosszabbítja és ezt még egyszer meg lehet csinálni. Így hamar kiderül a gyártási hiba, és szakember nézi át, hogy megfelelő állapotban van-e kerékpárunk.

Az elektromos bicikli kínai gyártmány, ahogy tekerünk felveszi, tárolja az energiát, majd, ha szükséges meghajtja a kerékpárt. Itt engedjetek meg egy személyes véleményt. Nagyon veszélyesnek tartom, ha valaki nincs tisztában a saját, és ennek a kerékpárnak az adottságaival, hiányosságaival. Veszélyes az idősebbek feneke alatt, akik hangtalanul löknek vele félre gyerekestül a járdán, vagy azt hiszik, hogy az autó előtt még át érnek vele a kereszteződésben. Számtalanszor tapasztaltam, hogy az autós védte ki a balesetet….

    

Viszont kiváló a szív betegnek, aki teker amíg bírja, és visszafordulva csupán utazik, ha elfáradt.

Tudja azt is mindenki, hogy látni és látszani milyen fontos az utakon. Lakott területen kívül kötelező a láthatósági mellény. Nagyon sok bicikli közül lehet ma már választani. Legyünk tisztába valós igényeinkkel, és fogadjuk el a szakemberek tanácsát, így biztosan örömünket leljük majd a tekerésben.

UI: Ha blogot szeretnél írni a kerékpározásról, ne hosszú ruhában menj tesztelni! Nem gondoltam végig, hogy nadrágba kellene mennem. Csak arra tudtam gondolni, hogy nehogy rám tapadjon bármilyen ruha a 36 fokban… Ott szerencsétlenkedtem, hogy el ne boruljak a fényképezés alatt. Bár a kedves eladó szakik szívesen segítettek volna. smiley

Kapcsolódó cikkek