Neked mit üzen az első gyertya?

Hogy van még egy kis idő karácsonyig? Azt, hogy lassan itt az év vége? Mennyi lehet még a gyári leállásig?

Advent jelképezi a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkört. Az első gyertya meggyújtása legalább megtorpanásra ösztönöz, arra, hogy elkezdjük „kitakarítani” a környezetünket. A lakáson túl, lelkünket is ünnepi köntösbe bújtatjuk, törekedünk arra, hogy a naptári év végén az óévvel együtt lelki terheinket is hátrahagyjuk.

A 20. század közepétől már nem tartozik ehhez a négy héthez böjt, is, így az önmegtartóztatást ki-ki önmaga valósíthatja meg.

Ez utóbbi talán elgondolkodtathat minket. A gyertya lángja, annak melege, a szíveket is megnyitja. Valahogy elkezdünk egymás felé fordulni. Az év végi hajtás is azért olyan stresszes, mert mindenki jól akarja csinálni. A legtöbben arra „edzünk”, hogy a karácsony boldog legyen. A fennakadásokat megelőzzük, a vitákat elkerüljük.

Nos, ha lehetne egy javaslatom, az az lenne, hogy tegyetek be magatoknak egy kis karácsonyi zenét. Valami kedvencet, a mi segít hangolódni. Ami elnyomja a város zaját, ami elvisz egy csodás álomvilágba, amit igenis megteremthetünk.

Megteremthetjük önmagunknak, a családunknak, és annak is, aki szembe jön az utcán…

Tudatosan soroltam előre saját magunkat. Hogy miért? Mert ott kezdődik minden! Nálad! Benned! A szívedben. Szól már a zene? Az írás nem szalad el, kapcsolj valamit!

Nézz rá arra a csöppnyi lángra! Mennyi-mennyi üzenete van számodra! Mit fogsz máshogy csinálni? Mit fogsz tenni annak érdekében, hogy a karácsony misztériumában felszabadult legyél? Gondolj kicsit magadra, ez aztán majd sugárzik. Tetteid már másokért is megnyilvánulnak majd, így teszel jót önmagaddal, önmagadból másokkal.

Túl elvontan írtam e néhány sort? Lehet. Mindegyikünknek máshol vannak a prioritások. Valakinél a karácsonyi kacsánál. Egyesek nem oda rejtik az ajándékot, ahova tavaly… van aki idén személyesebbé teszi az ünnepet.

És akadnak olyanok, akiknek idén végre sikerül elkapni a lényeget. Befogadni a jót. Nem szeretném vallási oldalról megközelíteni a témát, de óhatatlanul vágyjuk a szebbet, a jobbat. Ha jól körülnézel nincs már ott? A párod? A gyermeked? A 80 feletti szülőd? Az egészséged?

Ha visszanézel 10 évvel ezelőttre, mi az, amit akkor szerettél volna, hogy legyen? Megvan? Tudsz neki örülni?

Ülj még itt egy picit a gyertya fényénél! Hallgasd a kedvenc zenédet!

Meghitt Adventi heteket kívánok drága olvasóim! Jövő héten a második gyertyával folytatom jó?

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek