Miért olyan jó mások zsebében turkálni?

Álszent lennék, ha azt mondanám, hogy én soha nem tettem… Abban nyilvánult meg, hogy találgattam, vajon miből telik új autóra, hogy lehet az, hogy minden héten egy-egy új ruhadarab van rajta, vagy azon elmélkedtem, hogy miként tud építkezni, és nyaralni is egyszerre.

Mindezeket a gondolatokat azonban nem tárgyaltam ki mással, és végül arra jutottam, hogy a kifelé látszó dolgok mögött mindig van olyan momentum, ami a szemnek láthatatlan. Ahogy a mi családunkban is.

Ezek a momentumok pedig a lemondásokat jelentik. Lemondás a külföldi nyaralásról, lemondás egy új autóról, lemondás szépségipari termékekről, vagy márkás ruhákról. Minden családi kassza lényegében ugyanúgy működik. Egy mai magyar átlag család, valahol meg kell, hogy húzza a nadrágszíjat, hogy a számára valóban fontos dolgokra képes legyen áldozni.

Nem tudhatjuk, hogy ki milyen átcsoportosítást végez annak érdekében, hogy mondjuk a gyerekének meg tudjon venni különböző dolgokat, vagy, hogy miről mond le azért, hogy 5 év után elmenjen a horvát tengerpartra.

Olyan álszent dolog megjegyezni, hogy néhány bajban lévő családanya, akiről cikk jelenik meg festett hajú. Ez csak egy példa… Saját rokonaim közül is többen fodrászok. Honnan tudja bárki is, hogy ki segített rendbe rakni az illető anyuka frizuráját.

Aztán, ki milyen, mekkora házat épít. Vajon megkérdezte-e bárki is az irigyelt személyt, hogy mekkora hitelt cipel majd több tíz évig a vállán, nem kis kockázatot vállalva ezzel.

Olyan, mintha csak a kövér malacperselyt látnánk, a tartalmát azonban a legkevésbé sem.

Azt hiszem, nem kell turkálni más zsebében. Legalábbis nem érdemes. Egy személy vagy család anyagi körülményeit úgysem tudjuk feltérképezni. Az anyagi jóléthez vezető út pedig aligha „jár csak úgy”. Azért meg kell dolgozni. Adott esetben olyankor is kell dolgozni, amikor a többség pihen.

Amikor a TrendTérkép cikkeit készítem, mindig belelátok kicsit a kulisszák mögé. És a „pult mögött” kopott ám a járólap! Elhasználódott néhány szerszám, ment már pocsékba egy ötlet, vagy néhány üzleti lépés.

A siker, és a jólét nem hullik az ölünkbe. Barátaink, ismerőseink pénztárcája az övék. Minden teli, és üresen kongó zsebbel egyaránt.

(szerző: Miklós Tímea, fotó: pixabay)

Kapcsolódó cikkek