Karácsonyfa választás

Karácsonyfa választáskor sok lehetőségünk van, hogy otthonunkba szenteste igazán szép darabot találjunk. Amikor válogatni indulunk, már tisztában vagyunk vele, hogy vágott, vagy földlabdás példányt szeretnénk, és valószínűleg a fenyő típusát is előre tudjuk.

Akinek kertje van, bátran választhat földlabdás fát, melyet az ünnepek végeztével kiültethet. Ahol vásárolunk, ott elmondják az ültetés szabályait, mindenesetre érdemes visszametszeni a gyökérzetet kissé, és beáztatni mielőtt végleges helyére ültetjük.

Nagyvárosokban előfordul kölcsönözhető verzió is, melyet ünnepek után vissza lehet vinni. Ha ezt a megoldást választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a messzemenőkig környezetbarátok vagyunk, és hogy a fa avatott kezek között különböző kertészetekben még hosszú évekig élni fognak.

Ha kivágott fenyőt szeretnénk, érdemes olyan helyen keresgélni, ahol ünnepek előtt megjelölik számunkra a kiválasztott darabot, és csak közvetlenül karácsony előtt vágják ki. Így minden bizonnyal tovább bírja a szobai körülményeket, tűleveleit kevésbé fogja hullatni. A parkolókban, bevásárlóközpontok előtt árult darabokról ez sajnos nem mondható el.

A kedveltebb fajták rövid jellemzése:

Ezüstfenyő

Nevét a színéről kapta, színét pedig a tűleveleket borító viaszrétegnek köszönheti. Ez a réteg késlelteti a kiszáradást, fűtött lakásban tovább bírja anélkül, hogy ledobná a leveleit.

Tűlevelei kemények, kifejezetten szúrósak.

A valódi ezüstfenyők ezüstös, már-már kékes színben pompáznak.

Lucfenyő

A legelterjedtebb fenyő fajta. Ára igen kedvező, ami betudható annak, hogy kevésbé igényes társainál, növekedése bár több évig tart, mégis gyorsnak mondható. Ágai dúsak, kecses formája előnyös. Találunk közte nyúlánkabb, keskenyebb alakút, és tömzsibbet is, kinek milyen az ízlése, és nem utolsó sorban mekkora helye van karácsonyfát állítania.

Hátránya, hogy a fűtött lakásban nagyon gyorsan válik meg tűleveleitől, sajnos nem bírja a benti klímát, ha ki van vágva. Ma már vannak olyan karácsonyfa talpak, amikben vizet lehet tárolni, így késleltethető ez a folyamat.

Normann fenyő

A piacon az egyik legdrágább fajta. Pénzünkért azonban rendkívül formás, dús, erős (húsos), hosszú levélzetű fát kaphatunk. Levelei kissé ívelten előre hajlanak, csodás külsőt kölcsönözve ezen örökzöldnek.

Duglaszfenyő

Elég ritkán lehet kapni, mivel nehéz ideális tartási körülményeket teremteni neki. Előnye, hogy levelei nem hullanak le a megszáradás ellenére sem. Színe kissé kékes, ezüstös. Lapos, hosszú tűlevele van, mely megdörzsölve kellemes narancs illatot áraszt.

A méret a lényeg (?) Nyilván tudjuk a lakás belmagasságát, mégis eshetünk abba a hibába, hogy kiszemelünk egy fenyőt, és azt látjuk, hogy ha az aljából, innen-onnan, vágunk belőle, akkor lesz tökéletes. Nagyot csalódhatunk, amikor a korrekciót végrehajtjuk, és a szobában mégis egész máshogy néz ki. Ne felejtsük el az arányokat. Nagy nyitott térben, a kertészetben, vagy a piacon elfér minden. Bejárati ajtónk, és a nappali azonban nem nő meg, míg hazaérünk a fenyővel. Egy magasabb fa bizonyára szélesebb is, ahol nem volt ág, oda nem is nő pár nap alatt, és sorolhatnám. Azt senki nem szeretné, hogy ne lehessen elférni tőle, és szenteste napján a megannyi teendő mellett még faragni kelljen „ne adj Isten” szaladni kell egy másik fáért.

Néhány tipp, hogy gördülékenyen tudjunk az angyalkáknak segíteni:

  1. Időben válasszunk fát. Aki nem tud jelen lenni, legyen kedves és ne kritizálja a másik fél választását!
  2. Készítsük elő a talpat. Töröljük át, keressük meg a csavarokat, szükséges szerszámokat!
  3. Apropó szerszám. Fűrész, porszívó, kis létra, olló legyen kéznél!
  4. Az izzósort előző héten ellenőrizzük!
  5. Ne a karácsonyfa díszítésekor süssük az ünnepi menüt! Nemcsak az étel éghet oda, de elég idegessé válhatunk az ajándékozásra, ha mindenre egyszerre szeretnénk figyelni.
  6. Ne a tökéletességre hajtsunk, hanem a meghittségre!

Kellemes készülődést kívánok!

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

 

 

 

Kapcsolódó cikkek