Hogyan válasszunk szállást? Öt kategória rövid leírása

Itt a nyár, jönnek a céges leállások, kivehetjük a nyári szabadságot.

Ilyenkor szeretnénk kellemesen eltölteni az időt családunkkal, kikapcsolni a hétköznapokból. Vágyunk a pihenésre, és a környezetváltozásra.

A szállás kiválasztásánál szinte az elsődleges szempont a piszkos anyagi háttér, vagyis, hogy mennyit szánunk nyaralásra, hány napot töltünk pihenéssel, külföldre, vagy belföldre szeretnénk utazni, és milyen ellátást kívánunk igénybe venni.

A szállás alapvető dolog, hiszen az éjszakai pihenés mindenkinek jár, ám a szállások nem csupán az alvásunkat tudják szolgálni.

Akár hogy is nézem nincs egységes szabályozás, csupán támpontot ad a „csillagok” száma, melyekkel fel lehet ruházni a hoteleket, panziókat stb. Az országok közti kulturális különbségek miatt azonban az azonos számú csillaggal jelölt helyek közt óriási különbségek lehetnek, minden esetben legyünk körültekintőek. Kérjük ki utazási iroda, vagy olyan ismerősünk véleményét, aki már járt a célba vett helyen.

1.Kezdjük talán az egy csillaggal.

Tulajdonképpen egy szobát takar, ahol elalhatunk egy-egy éjszakát körülbelül 12 négyzetméteren. Wc, és fürdő televízió jár ehhez a szobához is, de például telefon már nem. A reggelire érdemes rákérdezni, hogy biztosítanak-e, egyéb ellátás nincs, és nem biztos, hogy tudunk kártyával fizetni.

2.Két csillag

Azok a szállások tehetik ki a két csillagos jelzőt, amelyek már kínálnak egy könnyű, szerény büfé reggelit, adnak törölközőt, és fel vannak készülve a kártyával fizető ügyfelekre. Szobáik, jobban felszereltek tisztálkodó szereket is találhatunk.

3.Három csillag

Tulajdonképpen komfort szolgáltatás. A szoba külleme, minősége jobb, a személyzet felkészültebb, idegen nyelvet beszélnek, mosást, vasalást, reggeliztetés vállalnak, és a szobában van telefon is, mely rendelkezésre áll. Szobához tartozó fürdőszoba van, amiben tisztálkodó szereket is találhatunk.

4.Négy csillag

Négy csillagnál tapasztalható egy nagyobb „ugrás”. Itt ugyans már a szoba alapterülete is 24 négyzetméter, jól felszerelt, wifi elérhetőséget biztosító szállás. Kapunk fürdőköpenyt, jó minőségű tisztálkodó szereket, zuhanysapkát. A portaszolgálat reggeltől késő estig rendelkezésünkre áll, találunk külön bárt, ahol nagy a választék az italok között. A négy csillagos hoteleknek általában már van legalább egy, vagy több medencéje kül és vagy beltéren. Ezen a szinten már valamilyen „irányba” plusz szolgáltatást, programokat is kínálnak, például borkóstoló, gyermekbarát címszóval gyermekmedence, játszóház, valamilyen sportolási lehetőség, szauna, sószoba, pihenőszoba stb. Itt választhatunk félpanziós ellátást is, mely a bőséges, változatos reggelit és a vacsorát is magában foglalja, jobb helyeken egy pohár itallal együtt. A szobát naponta takarítják, és ágyaznak. A legtöbb négy csillagos szálloda esetében, csekély díj ellenében őrzött, de legalábbis bekamerázott parkolót vehetünk igénybe.

5. Öt csillag

Ez a luxuskategória. Határ a csillagos ég. A szállodák berendezését, felszereltségét, és szolgáltatásait is beleértve a legmagasabb szinten szolgálják a vendég igényeit. Itt meg kell említenem az all incusive szolgáltatást, mely a háromszori étkezésen túl animátorokat is jelent (szórakoztató alkalmazott: pl táncos mozgás pár óránként), továbbá gyermekfelügyelet, masszázs, és legmagasabb szinten felszerelt medencék, sportolási lehetőség, és minden, amit a négyes pontban már leírtam. Ebben a kategóriában a hoteleknek egyéni ajánlataik, csomagjaik vannak, amiből kedvünkre válogathatunk.

Ahogy kiválasztottuk a hozzánk legközelebb eső szállás típust foglaljuk le mielőbb. Sok helyen már most telt ház van a főszezonban, és a hosszú hétvégék is általában foglaltak. Vannak azonban visszamondások, különleges ajánlatok, amire lecsaphatunk. Csak ügyesen!

 

Kapcsolódó cikkek