Búcsúzás, emlékezés

Búcsúzás, emlékezés

Itt a hétvége. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Mindegy mikor vesztettük el őket, eszünkbe jutnak a hétköznapokon, egy fényképről, közös ismerősről, a helyekről, ahol gyakran megfordult. Halottak napján azonban elgondolkodunk. Nyughelyüket rendbe tesszük, a nem múló szeretet virágait elhelyezzük a vázába, és meggyújtjuk a gyertyalángot, ami olyan meghitten világítja be a feliratot a sírkövön.

Mormolunk egy imát, találkozunk olyanokkal, akiket csak az év e néhány napján lépnek csak be a temető kapuján. Hm, holtában „összehozott minket”…

Azt mondják, az idő begyógyítja a sebeket. Talán igaz is. A gyász elmúlik egyszer, ám a szeretett személy időről időre hiányozhat nekünk.

Elképzeljük, hogy életünk fontos eseményein ott lehetett volna. Hiányoljuk a születésnapunkról, üres egy képzeletbeli szék a lakodalom dísz asztalánál, és nem jött el a keresztelőre sem.

Eljövünk hát mi egy kicsit. Megállni nála. Gondolni rá. „Köszönni”. „Beszámolni az életünkről”.

Felidézzük az arcát, az illatát, az érintését, a viszonyunkat. Fellapozzuk képzeletünk közös fénykép albumát. Gyűrött egy picit, néhány fotó szakadt is talán. De ott vagyunk rajta. Mi ketten. Csak mi!

Eszünkbe jut, hogy (ez) az élet véges. Mindegy, hogy milyen a hitünk a túlvilággal, vagy a következő élettel kapcsolatban, csak ott van az a gondolat, hogy múlandóak vagyunk.

Sétálunk a sírkertben. Megfogjuk egymás kezét, halljuk, ahogy az avar zizeg a lábunk alatt, mintha e  tarka, ünnepi szőnyeget emberi kéz csomózta volna, s hanyagul a lábunk alá terítette volna, megadva a tiszteletet a napnak.

Ilyenkor felértékelődnek a jelen történései. Azok a kapcsolatok, melyek elevenek, amiket itt és most élünk meg. Örülünk a még élőknek. Hálát érzünk, hogy van, akinek elmondhatjuk, hogy szeretjük. Ki az aki először eszünkbe jut?

Mit érzünk most? Milyen jó, hogy ő van, létezik, itt vagyunk egymásnak. Megkönnyebbülünk picit? Hirtelen felkeresnénk, ha épp nem ő az, aki most velünk van.

Mondjuk el! Most! Csak egy telefon, egy rövid látogatás, egy kurta üzenet!

Ha ezt olvasod, akkor módodban áll egy perc múlva kifejezni az érzéseidet. Messze van? Írd ide a nevét.

Szeretlek………..

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek