A terhesség 25-26. hete

 

A magzat súlya 800g körül mozog, hossza 30-31 cm. Már akkora, mint az iskolai hosszú vonalzó! Sokat alszik, úgyis mondhatjuk, hogy ébren 4-6 órát tölt csupán. Teste magzati pózban van. Sokat iszik a magzatvízből, akár 4 litert is. Olykor csuklik, melyet az édesanya érezhet is, szakaszos apró rángások formájában.

A 26. hétre 1 cm-t és 100g-ot gyarapodik a magzat. Ha ilyenkor megszületne, jó eséllyel egészségesen távozhatna a kórházból, bár légzését szteroidokkal segíteni kellene, és koraszülött ellátásban részesülne. Szemei teljesen kifejlődtek, már nyitogatja őket.

Ízlelőbimbói is ellátják feladatukat. A kicsiny magzat érzi az ízeket, a magzatvízben „találkozik” az édesanya által elfogyasztott ételekkel.

A várandós nők pocakja ezekben a hetekben már jókora, mégsem akadályozza őket a mozgásban, még nagyjából kényelmesen végezhetik teendőiket, csak alváskor szűkülnek a lehetőségek. Háton aludni nem javasolt nyújtott lábakkal, mert a baba vérellátását károsan befolyásolhatja.

Alkalmazható ilyenkor egy plusz párna a lábunk közé, kisebb a pocak alá.

Bőrünkre fokozottabban érdemes odafigyelni, drogériákban kapható krémekkel bekenhetjük a pocakot, csípőt. Ezt a magzat is érzékeli, olykor odabújik a kezünkhöz. Ellazult állapotunkat közvetve ő is érzi.

A kialakult stria sajnos utólag nem eltüntethető, érdemes megelőzni a kialakulását.

Előfordulhatnak barnás foltok arcon, kézfejen, melyek eddig nem voltak láthatók, hajunk korpásodhat. Megfelelő ásványok fogyasztásával mérsékelhetjük ezeket a tüneteket. Kérjük ki nőgyógyászunk véleményét.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek