A terhesség 23-24. hete

A magzat méretei elérik az 500 g-ot és a 29 cm-t. Testének arányai, már ugyanolyanok, mint az újszülötté. Szemei zárva vannak. Ezekben a hetekben még van elegendő helye a mozgásra, melyet ki is használ, és sokat mozog.

A kismama hasizmai, medence tájéki izmai, gát izomzata mostantól jelentős igénybevételnek lesznek kitéve, hétről hétre nagyobb terhet kell cipelniük.

Érdemes elkezdeni az intimtornát, szülésre felkészítő jógát, hogy a leendő anyuka könnyebben vészelje át a szülést, és az azt követő heteket, hónapokat.

A terhesség az édesanya szervezetétől fokozottabb vitamin felhasználást, pótlást kíván. A magzatvédő vitaminok eléggé összetettek, mégis érdemes odafigyelni a vashiányra, magnéziumhiányra. Az előforduló fáradékonyságot, lábikra görcsöket jelezni kell a kezelőorvosnak, aki a megfelelő készítményt fogja számunkra ajánlani.

A 24. hét egyfajta vízválasztó a terhességet illetően. Ha beindul a szülés, a világra jött baba koraszülöttnek számít, s bár nagyon fejletlen még a tüdeje, megfelelő beavatkozásokkal, terápiával jó eséllyel egészséges gyermek fejlődhet.

Aki eddig nem küzdött vele, mostantól megtapasztalhatja a reflux okozta kellemetlenségeket, hiszen a növekvő méh nyomást gyakorol a belső szervekre, a gyomorszájra is, melyből visszaáramolhat a gyomorsav a nyelőcsőbe.

A kismama bőrén megjelenhetnek barna foltok, haja korpás lehet. Ezek a hormonváltozásoknak tudhatók be, illetve utalhatnak ásványi anyag hiányára is.

A 24. héten egy teljes körű laborvizsgálat következik, vérvétel vizelet, és a cukorvizsgálat. Érdemes a korai órákban menni a vérvételre, mert sajnos hosszú ideig nem lehet enni, és bizony nagyon kellemetlen is lehet a délelőtt.

Az első vérvételt éhgyomorra történik. Ilyenkor kell vizeletmintát is produkálni (hasznos, ha már eleve viszünk magunkkal). Ezt követően a laborokban kevernek egy italt 75g cukorral, amit meg kell inni. Rendkívül kellemetlen, jó hamar túl lenni rajta. Sok helyen megengedik, hogy citromlevet facsarjunk bele (érdemes).

Szóval, ha ezen túl van az ember lánya, 2 óra várakozás következik. Nem ajánlatos sokat mozogni, mert a szervezet más arányban dolgozza fel a cukrot, mintha nyugodt körülményekben lenne a testünk. Értem ezalatt, hogy intenzíven ne sétáljunk, csak a „szokásos tempónkban” menjünk szabad levegőre, az viszont jól fog esni.

2 óra elteltével újra vért vesznek. Ha Rh negatív a véred, ekkor nézik meg, hogy termel-e ellenanyagot a magzat. 7,9 mmol/l-ig rendben van, e fölött azonban diéta javasolt. Nőgyógyászunk valószínűleg elrendeli a dietetikussal való konzultációt.

A terhességi cukorbetegségre külön cikkben térek ki.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek