A terhesség 21-22. hete

A 21 hetes magzat már 26,5 cm, és 400 g körüli méretekkel bír. Mindent hall, az édesanya hangját el tudja különíteni másokétól. Erős hangokra képes összerezzenni, testvér, apuka hangjára mocorgással reagál.

Kezd kialakulni a nyugodt, és élénkebb időszaka, nagyjából ugyanakkor alszik, és azonos időben van ébren. A születés utáni napokban is megfigyelhető a méhben felvett ritmus, mely a szoptatásokkal, tudatos napirend kialakításával lassan átalakulhat.

Bár a súlya növekedik, bőre még ráncos.

Ha eddig még nem volt egyértelmű, most már a külső szemlélőnek is feltűnik, hogy a kismama hasa nem egy jó kis ebédtől gömbölyödik.

Érdemes a ruhatárba beszerezni kismamanadrágot, bővebb viseletet, hogy kényelmesen érezzük magunkat, és a pocakot ne szorítsa semmi.

Ezzel odafigyelhetünk a striák megelőzésére is. Az elszorított keringés nem tesz jót a lassan nyúló bőrünknek sem. Érdemes krémet is használni, amit drogériákban is beszerezhetünk, és pótolhatjuk, megőrizhetjük a hasi bőr hidratáltságát.

A 22. héten a magzat majd’ 2 cm-rel nagyobb, súlya 450 g-ra is gyarapodhatott már. Lassan megszűnik a bőr pirosas, átlátszósága. Egész testét magzatmáz borítja, mely ásványi anyagokban gazdag (néhány kórházban le sem törlik azonnal az újszülöttről, biztosítva ezzel, hogy a kicsi bőre beszívhassa még a számára kedvező anyagokat).

A kislány magzatok petefészkeiben 6 millió tüsző fejlődött ki erre az időszakra, bár még „éretlenek”. Számuk a születés napjára harmadára visszaesik, és később ezekben a tüszőkben képződnek majd a petesejtek.

A kismama a hormonális változásoknak köszönhetően izzadékonnyá válhat, gyakran melege lehet. Aki visszér kialakulására hajlamos, innentől kezdve, ha teheti, gyakrabban tegye fel a lábát pihentetni. Váltson kényelmesebb lábbelire.

Ki kell találni azt is, hogy milyen pozícióban tud a kismama a legkényelmesebben aludni, hiszen a pocak növekedésével, a megszokott alvási pózoktól egy időre el kell búcsúzni.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek