A terhesség 19-20. hete

A terhesség 19.-20. hete

 

Ezekben a hetekben a magzat már képes inni a magzatvízből, emésztőszervei megkezdik a „munkát”. Születése után ebből az elfogyasztott magzatvízből lesz az első széklet, amit meconiumnak nevezünk. Ez egy szurok szerű béltartalom, mely a születés utáni napokban a pelusba távozik.

A kicsinek nőni kezd a haja, és testét finom szőrzet borítja be. A bőrét körbeveszi a magzatmáz.

A terhesség felétől a kicsi egyre több zsírréteget kezd raktározni, súlya fokozottabban fog nőni. Most körülbelül 260-280g és 22-23 cm.

Ha a gyomorhoz közelebb helyezkedik el, zavarhatja az étkezést. Az édesanya érezhet gyomorégést, melyre már lehet megfelelő készítményeket alkalmazni. Minden esetben ki kell kérni az orvos véleményét!

A terhesség közepén a várandós nők többsége szárnyal, energiáik az egekben, komfortosan érzik magukat. Amennyiben túlzott fáradtság lép fel, felmerülhet a vashiányos állapot. Tájékoztassuk nőgyógyászunkat, aki, ha szükséges, egy vérvétel alapján javasolni fogja a vas pótlását.

 

A 20. héten aktuálissá válik az úgynevezett genetikai ultrahang. Ez egy hasi ultrahang, mellyel a kicsi belső szerveinek vizsgálatát végzik el. Ellenőrzik a szív működését, a négy kamra meglétét, bennük a vér áramlását.

Megfigyelik a gyomor telítődését, azt, hogy zárt-e a hasfal, ép-e a rekeszizom. Ellenőrzik a húgyhólyag és a vesék működését is.

Megvizsgálják az agyi területet is, és az arcot. Végignézik a gerinccsigolyákat, és a végtagokat.

Megnézik, hogy a méhlepény hol tapad, illetve, hogy a magzatvíz mennyisége elegendő-e.

Amennyiben még nem volt biztos a baba neme, most várhatóan minden kétséget kizáróan meg lehet állapítani.

 

A 20. héten akár már 26 cm-res is lehet a magzat, súlya pedig a 300 g körül mozog.

Aki eddig nem érezte, az most már minden bizonnyal megtapasztalhatja a kicsi mozgását, megfigyelheti a „pocakos” napirendjét.

 

A terhesség felén már túl is vagyunk.

 

A várandós sorozatom szakmai részét Gilicze Veronika szülésznő felügyeli, aki tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi karán végezte. Jelenleg a soproni Erzsébet Oktatókórház szülésznője.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek