A terhesség 17-18.hete

A 16-17. héten továbbra is gyors ütemben fejlődik a baba. Hallása már olyan fejlett, hogy szülei hangját is érzékeli. A magzatvízből iszik, rugdos. A 17. héten kb 13 cm, csontjai még nem kemények, rugalmasak.

A kismama

A várandós édesanya ezen a héten olykor hevesebb szívverést, izzadást tapasztalhat, tüdeje fokozott működést mutat. Mindez annak köszönhető, hogy sokkal több vért keringet, mint mielőtt teherbe esett volna. Ilyenkor már a külső szemlélőnek is feltűnik, hogy babát vár az anyuka, pocakja gömbölyödni kezd.

Érdemes olyan krémet használni (kifejezetten erre a célra lehet találni készítményeket a patikákban, drogériákban), ami megvédi a kismama bőrét a túlzott nyúlástól. Kialakulhat ugyanis a stria, mely először lilás véraláfutás színű, aztán halványodik a szülés után.

A 18. héten a retina már reagál a fényre

A kismama:

Hüvely és orrváladék termelése fokozódhat, előfordulhat orrvérzés, és fogínyvérzés. A köldök alatt hosszanti irányban megjelenhet egy sötét csík, ez a hormontermeléssel függ össze, és a szülés után eltűnik.

A várandós sorozatom szakmai részét Gilicze Veronika szülésznő felügyeli, aki tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi karán végezte. Jelenleg a soproni Erzsébet Oktatókórház szülésznője.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek