A terhesség 13-14.hete

A magzat

A magzat súlya kb 23 gramm, nagysága7,5 cm. A kislány magzatnak ilyenkor körülbelül 2 millió petesejtje van, ami a születése napjáig szinte a felére csökken. A 13. héten már megvan a pocaklakónk ujjlenyomata. Arca, ajkai kialakultak, már nagyon hasonlít egy újszülött arcára. Bélrendszere képessé vált felszívni a glükózt és a vizet.

A kismama:

Fontos a napi 2-3 liter folyadék bevitele. Kerülendő a cukros, és a szénsavas üdítő. Ha nem kívánjuk az italokat, egy jó kiadós leves is sokat segít folyadék háztartásunkon.

14. hét. A magzat teste most gyorsabban nő, mint a feje. A koponyájától a sarkáig körülbelül 8,7 cm, súlya pedig 43 gramm. Ezen a héten már egész testét pihe borítja, ez az úgynevezett lanugo. Haja és szemöldöke is növekedésnek indul.

Arcocskáját képes mozgatni, fintorog, szopja az öklét, ráncolja a homlokát. Mivel agya már fejlett képes fájdalmat is érezni. Pajzsmirigye megkezdi a hormontermelést. Sokat mozog.

Aki eddig nem sportolt, célszerű, ha bevezet valamilyen rendszeres testmozgást. A kiadós séta, jóga kiváló alkalom, hogy önmagunkra hangolódjunk, miközben testünket lassan felkészítjük a szülésre, arra, hogy a plusz terhet, amit a megnövekedett súly jelent könnyebben viseljük el

A várandós sorozatom szakmai részét Gilicze Veronika szülésznő felügyeli, aki tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem Petz Lajos Egészségtudományi karán végezte. Jelenleg a soproni Erzsébet Oktatókórház szülésznője.

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

Kapcsolódó cikkek