A szent család tanítása

Legalább egyszer egy évben elgondolkodhatunk azon, hogy Jézus, Mária, és József milyen családot alkottak annak idején. Hogyan élnének ma? Milyen körülmények között születne ma a gyermek Jézus, felismernénk-e? Beengednénk-e.

Gondolataim nem teológiára épülnek, ez a bejegyzés, igazából merengés abból kifolyólag, hogy néhány éve magam is anya lettem. Más a felállás. Más prioritás, más a megközelítés. Egészen különböző a családról alkotott képem, mint a gyermekvállalás előtt.

Addig „csak” meseszerű volt a karácsonyi történet. Tiszteletem, meghatottságom, ma már mélyebben szántó érzéseket vált ki belőlem.

A nőről, aki fogadta az Angyal üzenetét, és alázattal vetette magát egy olyan jövőbe, melyről nem tudhatta, hogy mit tartogat számára. Nem volt ott tudás, „csak a rendkívül magas kockázat”, melyet a kitaszítottság jelentett abban az időben.

A férfiról, aki tulajdonképpen egy leányanya mellett tette le a voksát. Aki úgy volt hű, hogy „álmodta: ezt kell tenned”.

Nem is tudom, ma lenne-e egy olyan nő és férfi, aki el tudná hinni az angyali üzenetet. Lenne-e olyan ember, aki felismerné, hogy kiválasztatott.

Van-e manapság olyan tiszta felnőtt lélek, akit kiválasztana egy magasabb rendű…

Önmagukban is erős bástyák voltak, választott életközösségük azonban családdá alakította őket. Még születése előtt meghajlottak gyermekük előtt. Belegondoltatok valaha ebbe?

Az a tiszta, ártatlan lélek, aki gyermekükként érkezett e földre, már magzat korában felettük állt, és ez cseppet sem zavarta őket.

Hitték az igazat. Hitték, hogy ez jó. Hitték, hogy kötelékük szent, és sérthetetlen.

Ma miért vagyunk kisebb hittel? Ma miért gondoljuk, hogy nekünk nem megy? Sokkal jobb körülmények között vagyunk. Nekünk nem istállóban kell szülni. Minket nem taszít ki mindenki. Attól vagyunk nagyok, hogy kicsik vagyunk, mint a pásztorok. Ez csupán elsőre ellentmondás.

Vigyük tovább bátran a tanítást! A családot össze kell tartani! Higgyük el, hogy a családot össze lehet tartani! Ha legalább két ember hajlandó erre, akkor az a szövetség, melyet köttetnek, felül tud emelkedni minden akadályon, ami jön.

Ha kérhetnék valamit ezzel kapcsolatban, az a betlehemi csillag lenne, ami még a napkeleti bölcseknek is jól jött. Időnként jó lenne, ha vezetne. Egy-egy kereszteződésben fel-fel néznék, hogy melyik a helyes irány.

Vágyom a fényére, tisztaságára, az útmutatására. Olykor hiányzik a sugallat, vagy csak a csend, hogy meghalljam, nem is tudom…

Azt viszont tudom, hogy be akarom fogadni az otthonomba. Ki akarom tárni az ajtómat a szeretet előtt. Költözzön be hozzám a feltétlen tisztelet, megbecsülés, az alázat, a hit és remény.

És költözzön be hozzád is, kedves olvasóm! Meghitt, Áldott, Békés Karácsonyt Kívánok Neked, és Családodnak!

Szeretettel: Trendtérkép, Timi

(szerző: Miklós Tímea, fotó pixabay)

 

 

Kapcsolódó cikkek