A rendszer, mint párhuzam a gyomnövénnyel

A minap kigazoltam a sziklakertemet, illetve nekiveselkedtem egy nagyobb melónak, mert 5 év alatt leülepedett a föld, elburjánoztak  a növények, és pár hete nem húztam ki egyetlen egy gazt sem.

A szomszédoknak lehet a műsor, mert ha véletlenül békát találok, akkor olyan szinten megrettenek, hogy hátraesek a szebbik felemre… hm, milyen jó, hogy ki van párnázva. Amellett, hogy nem akarom magam hosszasan égetni lábbal felfelé utcafronton, próbálom imitálni, hogy nyugodt vagyok. Káromkodtatok már befelé? Ha van gyereketek –mindegy mekkora- pontosan tudni fogja, hogy kiakadtál, mert paprikavörös fejjel, erőltetett mosollyal nem lehet átvágni.

Persze nem végeztem, a feléig sem jutottam, de amíg csináltam, élveztem. Kicsit irigylem a kertépítőket, hogy hivatásszerűen csinálhatják ezt a csodás szakmát. A lassan két éves gyermekem gyorsabban haladt, mint én, igaz, hogy ő nem nagyon nézte mit is húz ki….. Olyan elszánt volt, olyan tettre kész, hogy különösebben nem gátoltam abban, amit csinált. Ő segíteni akart.

Én leragadtam két fajta élősködő növényen, ami igazán megnehezíti a dolgomat minden alkalommal. Szárazság, vagy özönvíz, hideg, vagy 40 C fok nem számít. Ezek élnek és virulnak. Az egyik a tyúkláb, ahogy a legtöbben ismerik. Ezt viszonylag könnyű fülön csípni, hosszútávon lehet eredményt elérni vele, mert gyökerestől kijön. A másik viszont igazi harcos a maga nemében. Alig lehet megfogni, és a magokat akkor lövelli ki, amikor hozzáérsz. Basszuskulcs a szemembe lőtt többször is, úgy hogy be kellett szaladnom a tükör elé. A kis rohadék nagyon alattomos. Átszövi a földet, megbújva a féltett növények gyökerénél fejleszti ki a bázisát. Ahol csak tud elágazik, és baromi gyorsan terjeszkedik.

Mint egy rendszer. Célratörő, életképes, fejlődő, alkalmazkodó, már-már intelligens, ha figyelmen kívül akarod hagyni, „szemközt köp”

Jobban meggondolva fantasztikus! Átfogalmazva: bízhatsz benne, tutira mehetsz, ha ismered, nem fogsz csalódni. Mindjárt pozitívabb nem igaz?

Itt van például az internet, és az azon megtalálható oldalak, amik a társadalom némely csoportját tömörítik. Érdeklődési körünknek megfelelően könnyedén megtalálhatjuk a a számunkra fontos információkat, adatokat, akár emberi kapcsolatokat is építhetünk. A kerti munka elgondolkodtatott, és kíváncsivá is tett egyben, hogy Ti, kedves olvasóim, hogy álltok ezzel a kérdéssel.

Munkában, napirendben, úthálózatban, interneten, konyhában, valamilyen rendszer mindenhol van. Te milyen rendszereket szeretsz? Neked mit jelent a hálózat? Mit használsz legtöbbször az általad kedvelt rendszerek közül?

Kíváncsi vagyok!

Kapcsolódó cikkek